lauantai 14. marraskuuta 2015

Mitä on naisten business-tyyli?

Business-tyyli toimistossa

Tässä artikkelissa kuvaan sitä, mitä pukeutumiskoodi "business" tarkoittaa. Vaihtoehtoisesti toimistoon sopii myös "smart" sekä myös "casual". Artikkeli on ehkä pisin, mitä tässä blogissa koskaan julkaistaan mutta haluan pitää kaikki mahdollisesti tähän tyyliin kuuluvat tekijät yhdessä koosteessa.


Miksi business-tyyli?

Bisnespukeutumisen tarkoitus on välittää uskottavuutta, osaamista, pätevyyttä, kompetenssia. Ne ovat ne ensisijaiset ominaisuudet, joita halutaan painottaa mutta myös oman persoonallisuuden heijastaminen on tietyissä rajoissa mahdollista. Vaikka business-tyyli on konservatiivinen, klassinen (tylsä)  tyyli niin sekin onneksi muokkautuu ajan mukana.


On tärkeää ymmärtää oman toimiston pukeutumiskulttuurin normit, jotka voivat vaihdella paljonkin erilaisten päivien välillä sen mukaan onko asiakastapaamisia, ovatko tapaamiset oman firman tiloissa tai mennäänkö vieraisiin ja minkä ammatin ja tason ihmisiä tavataan. 

Omalla alallani ja näin myös firmassa, jossa olen töissä, on bisnespukeutuminen pakollinen edustaessamme itseämme, työnantajaamme tai alaamme oman työnantajan ulkopuolella. Nämä voivat olla asiakkaita, järjestöjen edustajia tai viranomaisia. Tietenkin tälläiset työpaikat ovat melko vähäisiä ja useimmissa työpaikoissa fiksu smart-tyyli riittää paremmin, kuin hyvin.


Lähtökohta businesspukeutumisessa on, että vaatteet ovat puhtaat ja hyvin istuvat eikä sisällä mitään muutenkaan toimistoon epäsopivia vaatteita tai asusteita. Mutta se on vasta alku. Bisnestyyli rajaa ulkopuolelleen monia, muuten toimistoon sopivia vaatteita ja asusteita.. 
Kalliskin jakkupuku antaa epäammattimaisen kuvan jos se on liian tiukka, huonosti istuva, ryppyinen tai saati likainen. 
En suinkaan vie jakkupukujani pesulaan joka käytön jälkeen mutta höyrytän istumarypyt pois ja tarkastan, ettei puvussa ole tahroja. Koska pesetyttäminen on kallista en pidä edes kesäkuumalla jakkua suojaamattoman kainalon päällä. Joko mekossa on edes pienet hihat tai laitan mekon alle suuripäänteisen t-paidan. On paljon helpompaa pestä noita t-paitoja, kuin mekkoja ja jakkuja.

Olet onnekas, mikäli valmispuvut istuvat sinulle! Kaupasta ostetuja jakkupuvun housuja en omista yhtäkään paria siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ei imartele mun ahteria. Sen sijaan mekot ja hameet sopivat yleensä hyvin. Mutta kaikki parhaat jakkupukuni ovat minulle räätälöityjä. Tein edellisessä työpaikassani säännöllisesti työmatkoja kaukoitään, missä sain teetettyä täydellisesti istuvia työvaatteita parhaista villakankaista. Lisäksi ostan aina alennusmyynneistä muutaman todella laadukkaan vaatekappaleen, mitä yhdistelen sitten ristiin rastiin. Jotenkin meidän alalla odotetaan pukeutuvan Armanin jakkuun mutta todellisuudessa sellaisen ostoon ei rahat riitä, muuten kuin alennusmyyntien aikaan.


Jakkupuku

Vaatekaapistani löytyy vain yksi beige jakkupuku ja kaikki muut ovat harmaan eri sävyjä tai mustia sillä niitä voi yhdistellä helposti. Lisäksi kesäksi omistan muutaman vaalean ja yhden sinisen jakun, ilman samaa kangasta olevaa hametta. Ne sopivat kivasti eri kotelomekkojen ja puolihameiden  kanssa. Tulen kirjoittamaan erillisen jutun jakkupukuihin liittyen.


Mikä käy ja mikä ei?

En listaa tähän kaikkia mahdollisuuksia, mitä bisnestyylissä voi nykyään yhdistellä. Googlaamalla kyllä löytyy kuvia vaikka millä mitalla tai vaikka love to know sivulta näkee inspiraatiota. Koen tärkeämpänä listata tässä, mikä on no-go business-tyylissä. Jos silti sitten itse päättää olla noudattamatta jotain sääntöä niin se on ok sekin. Haluan vain estää sen, ettei joku töppäile tietämättömyyttään, kuten minä kokemattomampana tein.



Olkapäät

"entä jos ei ole spagettiolkaimet?" - Ei, business-tyylissä ei näy sen enempää olkapäät, kuin hartiatkaan. Kokonaisuudessaan business-tyylissä näytetään mahdollisimman vähän paljasta pintaa. Siitäkin huolimatta, vaikka joku liberaali henkilö ei koe olkapäiden näyttämisen vähentävän kenenkään uskottavuutta tai osaamista niin silti ne kuuluu tässä dress codessa peittää. 

No, se teoriasta. Itse en ole fundamentalisti ja kesäkuumalla, esim viime kesänä, joka täällä Keski-Euroopassa oli älyttömän kuuma ja pitkä, menin muutamiin asiakastapaamisiin hinattomassa paidassa yhdistettynä puolihameeseen tai hihattomassa kotelomekossa ilman jakkua. Kuitenkin kun vastapäätä istuvat miehet olivat puvuissaan, päätin sitten kuitenkin vastaisuudessa laittaa ohuen kesäjakun mekon päälle. Sen jälkeen minulla oli mielekkäämpää istua neuvotteluissa. 


Hameen pituus

Polvien peittävä pituus on menneisyyttä jopa bisnestyylissä. Onneksi!! Pituutta pitää kuitenkin olla niin paljon, että istuessa helma ei kiipeä kiusallisen ylös. Leveän helman kanssa voi istua vapaammin mutta kynähameessa sitä pituutta todella kannattaa kytätä. Useimmilla kämmenen leveyden verran polven yläpuolella on kynähameessa/kapeassa mekossa pituus, minkä kanssa on luontevaa istua, liikkua, olla. Ehdottomana ylärajana pidetään sormenpäitä mutta vaikkei itselläni mitään lyhyen kädet olekaan, minulle se olisi jo liian lyhyt. En voisi istua niin lyhyessä hameessa ajattelematta koko ajan, vilkkuuko jotain...



Dekoltee

Business-tyylissä syvään uurrettu rinnus on ehdoton no-go. Samoin paidan napit ovat kiinni ylintä tai kahta ylintä nappia lukuunottamatta. Ja vaikka telkkarissa seksikkäät juristinaiset eivät käytäkään jakkupukunsa alla muuta, kuin seksikkäät alusvaatteet, niin unohda se vaihtoehto tykkänään! Tissiraon näyttäminen, oli se kuinka kaunis tahansa, ei mitenkään edistä luotettavuuden, osaamisen tai pätevyyden kuvaa, mitä business-lookilla halutaan välittää. 

Joku pukeutumisopas vai ostosavustaja selitti minulle, että etusormi solisluulle ja siitä käden leveys alaspäin saa näkyä, enempää ei. Nuorempana noudatin tätä ohjetta mutta viimevuosina on pukeutumispaitani kaulus joskus vähän syvempään uurrettu. Noh, tulette näkemään minun kuvistani, että ei sieltä silti mitään vilku.



Neuleet

Neuleet on kivoja ja täysin toimistokelpoisia smart ja casual-tyyleissä mutta ne eivät ole osa business-tyyliä.
Neulehameet ja -mekot kuuluvat myös tähän. Niistä saa helposti smart lookin mutta ei bisneslookkia.

Itselläni on työpaikalla neuletakki sitä varten, että voin kokousten jälkeen vaihtaa jakun mukavampaan neuleeseen ja talvella pidän sitä jalkojen päällä istuessani työpöytäni ääressä.






Trikoot

Jakun tai puseron alle voi hyvin laittaa trikookankaisen pukeutumispaidan eli laadukkaan t-paidan. Itse käytän tälläistä myös kesällä kotelomekkojen alle estääkseni jakun kainaloiden hiostumisen. Sieltä mekon alta t-paita ei luonnollisestikaan näy mutta se saa näkyä esim jakun alta jakun ollessa kiinni.

Jos jakku on sen mallinen, ettei sitä ole tarkoitettukaan pitää kiinni on bisneslookkiin parempi valita joku trikoota pukevampaa kangasta oleva paita.


Farkut

Farkut ei milloinkaan ole osa business-tyyliä.
Business casualissa siistit farkut sen sijaan sopii mutta yleensä business casualisissa miehet vain riisuvat kravatin ja takin puvustaan ja kesällä käärivät hihat ja avaavat paidan ylimmät napit, joten naisillakin farkut olisivat myös silloin liian casual. Mutta business casualia ei pidä sekoittaa bisnekseen, jossa farkut, ei edes mustat ja suoralahkeiset, ei ole sopivat.


Kauluspaidat

Monet naiset kiroavat kauluspaitoja koska muuten hyvin istuvat paidat taipuvat pingottamaan rintojen kohdalta tai ainakin rintsikat vilkkuu nappien välistä. Ja sehän ei tietenkään käy. Tähän auttaa hakaneulat, joilla nappien väliset kohdat "ommellaan" huomaamattomasti kiinni mutta tämän varmaan tiesit itsekin.




Sukkahousut

Kaikkina muina vuodenaikoina, paitsi kuumimpina kesäkuukausina peitetään sääret sukkiksilla/sukilla. Tämä on edistystä sillä ei niin kovin kauaa sitten oli sukkikset/sukat must riippumatta, miten kuuma ilma oli.

Klassiseen tyyliin yleensä sopii ihon väriset kiiltävät 15 denin sukkahousut mutta etenkin talvella mustat (tai tummanharmaat) näyttää puetuimmilta ja mustienhan ei myöskään tarvitse olla niin ohuet. Paksut pörrösukkikset, voimakkaasti tai seksikkäästi kuvioidut sen sijaan on no-go.

Kylmyyttä vastaan voi taistella pitkällä takilla, saappailla (vaihtokengät!!) ja omassa toimistossa istuessaan jalkojen päälle voi laittaa vaikka lämpimän huivin.


Kengät

Mitenköhän kuvailisin business-kenkiä?! Sirot korot on hyvät, mutta liikaa korkoa ei saisi olla. Sellaiset 4cm on sopiva, vähempikin riittää. Kenkien on oltava siistit ja huolletut. Tässä asiassa en usko suomalaisnaisilla olevan isoja ongelmia. Mielestäni suomalaiset naiset kävelevät hyvin näteissä kengissä.
Ainoastaan huomaa, että vaikka töihin voihin kävellä uggseissa, kumppareissa tai lenkkareissa niin sisällä ne on vaihdettava asuun sopiviin kevyempiin kenkiin. 

Yleensä sanotaan, että business-tyylissä ei varpaat saa näkyä mutta kesällä näkee peep toe-avokkaita. Sandaaleita, oli ne miten nätit tahansa, en laittaisi vaan säästäisin ne smart- ja casual-päiville.


Läpinäkyvät materiaalit

Ehdoton sääntö on, ettei alusvaatteet saa näkyä. Jos siis jotain läpikuultavaa niin sen alla on oltava läpinäkymätön aluspaita, joka peittää paitsi rintsikat, myös olkapäät.


Asusteet

Koruissa vähempi on enempi. Valitse mieluummin konservatiivisia ja vaatimattomina koruja, kuin pröystäilevinä. Statement korut ei kuulu bisnespukuun.

Silmälasit on ehkä ainoa osa business-pukeutumista, mihin on jätetty täysi vapaus valita ne aivan oman mielensä mukaisesti. Jos tekee mieli räväyttää niin rillit ois se paikka ;-)

Huivi on myös erinomainen värintuoja muuten usein niin tylsään business-lookiin!! Go for it!

Käsilaukku on business-lookissa siisti, ei liian iso, eikä sisällä turhaa roinaa. Jos olet menossa tärkeään tapaamiseen, työhaastatteluun tai muuhun, missä haluat asusi välittävän osaamistasi ja kompetenssiasi niin tyhjennä käsilaukkusi kokonaan ja laita sinne vain, mitä ilman et tätä yhtä reissua selviä. Pois kaikki lastenhoitotilpehööri, vanhat kuitit, käytetyt nenäliinat yms, mikä ei sinne kuulu.

Vaikka toisaalta ohjeistetaan valitsemaan pieni käsilaukku niin kätevä käsilaukku on sellainen, mihin mahtuu A4 kokoinen kansio, ties milloin saa vastaan jotain esitteitä jos niitä ei itsellä ole mukana ja mahdollisesti myös oma läppäri.

Meikki on hyvä pitää melko neutraalina ja käyttää klassisia värejä. Paljon kyllä näen myös voimakkaasti meikattuja smokey-silmiä mutta vain perusneutraaleilla väreillä.

Hiuksiin voi sen sijaan panostaa meikkiä enemmän niin, että ne on aina puhtaat, leikkaus ei ole ylikasvanut ja kampaus siisti riippumatta onko hiukset lyhyet vai pitkät.

Kynnet tulee olla klassisen hoidetut, ranskalainen manikyyri sopii hyvin mutta myös väriä saa käyttää. Vältä kuitenkin tekokynsiä, tekokynsiltä näyttäviä geelejä, kirjavia koristeluja ja bling blingiä. Kaikkien näiden lisääminen business-asuun vie tyyliä casual-tyylin suuntaan.






Unohdinko jotain? Miten Sinä pukeudut kun työpäivä vaatii bisnesasua?




1 kommentti:

  1. Olipa hyvä kirjoitus, varsin perinpohjainen ja avasi minusta hyvin tuohon pukeutumiskoodiin liittyviä asioita. Väitän että en olisi mennyt metsään omallakaan fiiliksellä, mutta tämä kirjoitus valotti kyllä niitä rajoja ja "periaatteita" niin että jatkossa on helpompi luovia ja myös soveltaa. Kun tuntee säännöt, pystyy soveltamaan. ;)

    VastaaPoista